tirsdag 8. desember 2015

Klimakonferansen i bybildet

WWF hadde på en eller måte fått finansiert noen svære plakater på stasjoner i den franske Metroen


Tirsdagen var det bydag for mitt vedkommende. Riktignok har jeg vært i Paris før, men det var et heller kort besøk. Mål nummer én var Louvre som dessverre viste seg å være stengt på tirsdager. Da ble det i stedet tur i den svære parken mellom Louvre og Champs Élysée, og tur med Le Grand Roue som rett og slett er et stort pariserhjul. Skal man bruke tid og penger på den slags, så må det jo være i Paris!

Noen vil kanskje spørre om Klimakonferansen er med å prege bybildet i Paris. Svaret er at man sikkert kan gå en hel dag rundt i Paris uten å legge merke til at byen er vertskap for en så viktig konferanse, men har man øynene med seg så ser man det, bl.a. på reklameplakater av ymse slag og på informasjonsstands ved jernbanestasjoner. I bydelen Montrieul var det alternative toppmøte støttet av kommunen og svære bannere var å se mange steder.
Fasaden til Rådhuset i Montreuil var prydet med en støtte til "Folkets toppmøte"

Da vi begynte å nærme oss Le Bourget der forhandlingene foregår, er konferansen selvsagt mer synlig. På Gare du Nord der togene ut til bydelen går fra, var det oppmerking med piler på gulvene og det vrimlet av grønnvestede vakter som skulle hjelpe alle reisende med kurs for forhandlingsforstaden.
På toget til Le Bourget var det grønnkledde guider som skulle reisende med kurs for Klimakonferansen. De var selvsagt nysgjerrig på hvem vi var. Lurt å ha lett synlige røde hatter.

Rundturen i Paris ble avsluttet med et besøk i den imponerende katedralen Sacre Coeur på toppen av Montmartre. Det kan sies mye om denne kirken, men i tråd med katolsk skikk har den mange store nisjer der forskjellige helgene har sin plass. En av disse nisjene var viet klimakonferansen, bl.a. med pavens formanende tale til verdens politikere i forkant av Klimakonferansen. I Norge finnes det visstnok kristne miljøer som mener at Kirken ikke skal mene noe om klimapolitikk. Det er godt å se at dette ikke er dominerende holdning i den franske kirken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar