mandag 7. desember 2015

Turen går til Le Bourget

I dag satte vi kursen for forstaden Le Bourget der forhandlingene om en ny klimaavtale foregår. Der slapp vi naturlig nok ikke inn, men et tilstøtende kompleks med svære haller var satt av til publikumsområde. Her var det sydende aktivitet med foredrag, diskusjoner, stands, filmer osv.

En del av den norske "delegasjonen" til photo session etter ankomst
Det var interessant å sanse stemningen på denne internasjonale møteplassen der selvsagt alle var opptatt av at klimaforhandlingene må gi et håp for fortgang i det grønne skiftet. Det var også morsomt å oppleve hvordan 25-30 norske besteforeldre o.l. med røde hatter klarte å markere seg i lokalene. Det vrimlet jo også av journalister og fotografer fra alle verdenshjørner og vi ble hyppig fotografert og intervjuet, - bl.a. av BBC og en taiwansk TV-stasjon.

Høydepunktet kom utvilsomt etter at to av oss hadde oppdaget at Gro Harlem Brundtland var på vei til Taiwans stand. Hun skulle kaste glans over denne i forbindelse med at hun tidligere hadde fått en høythengende taiwansk pris. På rekordtid fikk vi mobilisert 15-20 rødhatter, og hun ble dermed mottatt av et kor som sang om Arktis uten oljevirksomhet. Hun var tydeligvis usikker og litt skeptisk i starten, men tødde opp da hun så at vi var i hennes egen aldersgruppe. Hun fikk selv sangteksten og sang etter hvert med på refrenget. Og alt selvsagt filmet av taiwansk TV. Slike stunts gjør at turen til Paris er verdt hver krone.
Gro Harlem Brundtland synger med på refrenget til "We shall save the Arctic ocean", en av våre mange spesialskrevne sanger.

Gode og dårlige nyheter

Det høres helt vilt ut, men vi har fått vite at FN-konferansen er sponset av det franske oljeselskapet Total, og kanskje også av andre oljeselskaper. De er blitt akkreditert til å komme inn i forhandlingssonen og driver sin lobbyvirksomhet der. De har neppe en planlagt avslutning av oljeproduksjonen som et hovedpunkt på sin agenda.

Den gode nyheten er at land vi ellers hører lite om i nyhetene faktisk har gjort veldig mye på miljøområdet. Uruguay har hatt en massiv satsing på fornybar energi de siste ti årene. Nå dekkes 95 % av elektrisitetsforbruket av fornybare energiressurser som vind, vannkraft og biomasse. For det totale energiforbruket er andelen 55 % mot 12 % på verdensbasis. Uruguay stiler nå mot det ambisiøse mål at utslippet av karbondioksid i 2017 skal reduseres til bare 12 % av 2010-nivået. Om dette er mulig, vil tiden vise, men en slik innsatsvilje skulle vi gjerne hatt i Norge også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar